دندانپزشکی اطفال

دندانپزشکی اطفال

دندانپزشکی اطفال یکی از تخصص‌های دندانپزشکی است که با سلامت دهان و دندان اطفال مرتبط است.  این شاخه به مشکلات دندانی و دهانی اطفال از دوران نوزادی تا نوجوانی می‌پردازد. دندانپزشکی همچنین شامل مراقبت‌های دندانپزشکی پیشگیرانه می‌شود تا کودک دچار مشکلات دندانی نشود که ممکن است در مراحل بعدی زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد. اگر راهنمایی‌ها و بررسی‌های  به موقع انجام شود از مشکلات بعدی جلوگیری می‌شود.

سلامت دهان و دندان کودک شما برای ما در اولویت اصلی قرار دارد! برای خدمات جامع دندانپزشکی اطفال از کلینیک اکسیر نوبت بگیرید. تیم  با تجربه ما در ارائه مراقبت های دندانپزشکی برای کودکان در هر سنی تخصص دارد. ما برای سالم و شاد نگه داشتن لبخند کودک شما تلاش می‌کنیم. همین امروز با ما تماس بگیرید تا قرار ملاقات فرزندتان را تعیین کنید و سلامت دهان و دندان را به او هدیه دهید!

دندانپزشکی اطفال چیست؟

دندانپزشکی رشته دندانپزشکی مرتبط با سلامت دهان و دندان اطفال است. به مشکلات دندانی و دهانی اطفال از دوران نوزادی تا نوجوانی می‌پردازد. دندانپزشکی شامل مراقبت‌های پیشگیرانه از دندان‌ها می‌شود تا کودک دچار مشکل دندانی نشود که ممکن است در مراحل بعدی زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد.

درمان‌ها شامل:

  1. درمان مشکلات دهان و دندان کودکان
  2. درمان پر کردن دندان‌های شیری
  3. درمان ریشه دندان‌های شیری و دائمی
  4. کشیدن دندان
  5. درمان شکستگی دندان در اثر افتادن یا تصادف
  6. درمان‌های پیشگیرانه
  7. آموزش بهداشت دهان و دندان
  8. اطلاع‌رسانی و آموزش والدین
  9. اطلاعاتی در مورد تغذیه سالم
  10. درمان‌های فلوئور
  11. درمان‌های ارتودنسی پیشگیرانه و اصلاحی
  12. استفاده از محافظ برای پیشگیری از دندان‌قروچه
  13. استفاده از محافظ دندان دربازی‌های ورزشی

علاوه بر درمان‌های ذکر شده در بالا، پدودنتیکس توصیه‌های تغذیه‌ای و غذایی را برای اطفال ارائه می‌دهد. این کار از ایجاد پوسیدگی دندان در اطفال جلوگیری می‌کند. کودکان بیش از حد شیرینی می‌خورند که می‌تواند عوارض دندانی مختلفی ایجاد کند. به همین ترتیب، دندانپزشکان اطفال عادات بهداشت دهان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به اطفال آموزش می‌دهند.

بسیاری از کودکان هستند که از نظر جسمی، فیزیولوژیکی و ذهنی با ورود به بزرگسالی دچار ناتوانی می‌شوند. یک متخصص اطفال نیز با این جنبه‌های سلامت کودک سروکار دارد که می‌تواند بر بهداشت دهان و دندان تأثیر بگذارد.

ترومای دندان

تروماهای دندانی در کودکان

در بیماران اطفال، بدون شک مهم‌ترین مشکلی که بعد از پوسیدگی دندان با آن مواجه می‌شود، آسیب‌هایی است که در دندان‌های شیری و دائمی ایجاد می‌شود. تروما (ضربه) دندان معمولاً به دلیل سقوط، تصادفات رانندگی، خشونت یا حوادث ورزشی رخ می‌دهد. در نتیجه این امر؛

  1. شل شدن دندان
  2. شکستگی ریشه دندان
  3. افتادن کامل دندان
  4. آسیب بافت نرم

و گاهی ممکن است شکستگی استخوان فک رخ دهد. در چنین شرایطی بدون اتلاف وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید. هر تکه دندان شکسته را نگه دارید، ممکن است پزشک بتواند آنها را در جای خود بچسباند.

اگر دندان به طور کامل کنده شده باشد؛ دندان را پیدا کنید، آن را بدون دست‌زدن به ریشه تا حد امکان بردارید و تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه کنید، دندان را در بزاق، شیر یا نمک نگه دارید. اگر شرایط مناسب باشد، می‌توان دندان را دوباره در دهان قرار داد و در دهان نگه داشت.

اقداماتی که برای جلوگیری از ضربه به دندان باید انجام دهید:

  • استفاده از محافظ دهان در فعالیت‌های ورزشی
  • همیشه وقتی بچه‌ها در ماشین هستند از کمربند ایمنی استفاده کنید
  • احتیاط‌هایی را در برابر گوشه‌های سخت مبلمان و قطعات الکتریکی در برابر حوادث در خانه انجام می‌دهد.

بهداشت دهان و دندان در بارداری

مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری می‌تواند بر روند بارداری تأثیر بگذارد؛ بنابراین مراقبت منظم از دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. مطالعات اخیر نشان داده است که بیماری‌های دهان و دندان بر کودک تأثیر منفی می‌گذارد. درمان‌های بهداشت دهان و دندان باید تا حد امکان قبل از بارداری انجام شود.

در دوران بارداری، وعده‌های غذایی مکرر و میان‌وعده‌ها باعث پوسیدگی بیشتر می‌شود. حالت تهوع و استفراغی که در هفته‌های اول تجربه می‌شود باعث سایش به خصوص در دندان‌های جلویی می‌شود. افزایش پلاک دندان در دوران بارداری باعث خونریزی لثه می‌شود.

عکس‌برداری با اشعه ایکس در دوران بارداری مناسب نیست. در موارد بسیار ضروری می‌توان با پوشیدن جلیقه سربی اشعه ایکس گرفت. جلیقه سربی از رسیدن اشعه ایکس به نوزاد جلوگیری می‌کند. به خصوص که سه‌ماهه اول دوره رشد اندام کودک است. کشیدن دندان و درمان می‌تواند به روند بارداری و جنین آسیب برساند. بین 3 تا 6 ماه، می‌توان درمان‌های فوری دندان، پر کردن و درمان ریشه را انجام داد. در دوره 6 و 9 ماهگی به دلیل رشد نوزاد و نزدیک‌شدن تولد باید از درمان خودداری شود.

321093029130
دندانپزشکی اطفال 14

اولین معاینه دندانپزشکی اطفال

اولین ویزیت دندانپزشکی اطفال در چه سنی باید باشد؟

به منظور پیشگیری و تشخیص زودهنگام مشکلات در دندان‌ها و رشد فک و صورت، کودک شما باید هنگام رویش اولین دندان‌ها تحت نظر دندانپزشکی اطفال باشد. ملاقات با دندانپزشک قبل از اینکه کودک شما دچار پوسیدگی دندان شود، مزایای زیادی به همراه دارد.

انجمن دندانپزشکی اطفال بیان می‌کند که معاینه دندان پس از رویش اولین دندان شیری، حداکثر در 1 سالگی ضروری است.

از چه زمانی باید مسواک زدن کودک را شروع کرد؟

با رشد اولین دندان در دهان (تقریباً 6 ماهگی) اطفال در معرض خطر پوسیدگی قرار می‌گیرند؛ بنابراین والدین باید به محض رویش اولین دندان شروع به تمیز کردن دندان‌های اطفال خود کنند.

دندان‌های شیری از آنجایی که نسبت مواد معدنی آن‌ها پایین است، در برابر پوسیدگی مقاومت کمتری دارند. به همین دلیل دندان‌های شیری سریع‌تر پوسیده می‌شوند و پوسیدگی سریع‌تر پیشرفت می‌کند. اگرچه تغذیه نوزادان در این دوره بسیار مکرر است، تمیز کردن دو بار در روز برای جلوگیری از تشکیل پوسیدگی مهم است.

مادر می‌تواند اولین دندان‌های کودک را با یک گاز تمیز کند.

می‌توان از مسواک نیز استفاده کرد. بعد از 2.5-3 سالگی مسواک زدن باید با تغییر مسواک‌های مناسب برای سن کودک ادامه یابد. باید مراقب بود که موهای مسواک  سفت نباشد و فرایند مسواک زدن خیلی سخت نباشد.

چه زمانی از کدام خمیردندان استفاده کنیم؟

استفاده از خمیر حاوی فلوئور قبل از 3 سالگی به دلیل خطر بلعیدن نوزاد توصیه نمی‌شود. با این حال، خمیرهای مناسب برای نوزادان در بازار وجود دارد که حاوی فلوئور نیستند، کف نمی‌کنند و حاوی آنزیم‌های کاملاً قابل‌هضم هستند. بعد از 3 سالگی می‌توان از خمیر اطفال حاوی فلوراید استفاده کرد. مهم است که تا سن 12 سالگی فقط از خمیر اطفال استفاده کنید.

استفاده بیشتر از خمیر لزوماً به معنای تمیز کردن بهتر نیست. باید مراقب باشید که خمیری به اندازه عدس را روی مسواک فشار دهید. علاوه بر این، از آنجایی که خمیر با بزاق کف می‌کند، خمیر قرار داده شده روی مسواک  نیازی به خیس شدن با آب ندارد.

فرایند دندان‌درآوردن اطفال

دندان‌های کودک شما قبل از تولد شروع به شکل‌گیری می‌کنند و به طور معمول اولین دندان‌های او بین 6 تا 12 ماهگی رشد می‌کنند. لثه‌ها در هنگام رویش دندان دردناک و حساس هستند. ماساژ دادن لثه‌ها با انگشت تمیز، پشت قاشق سرد یا یک دستمال مرطوب خنک می‌تواند مفید باشد.

استفاده از حلقه‌های دندان گیر فکر خوبی است، اما از بیسکویت‌های دندان اجتناب کنید زیرا حاوی قندهایی هستند که برای دندان‌های شیری مفید نیستند. در اکثر کودکان، دندان‌های ثنایای میانی تحتانی ابتدا ظاهر می‌شوند و به دنبال آن دندان‌های ثنایای میانی بالایی ظاهر می‌شوند.

دندان‌های دائمی از 6 سالگی شروع به رویش می‌کنند. این روند تا حدود 12 سالگی ادامه دارد.

علائم دندان درآوردن در نوزادان چیست؟

در دوره ۳ماهه که شروع دوره دندان‌درآوردن نوزادان است. علائمی مانند افزایش ترشح بزاق، تب خفیف، گریه، بی قراری، قرمزی خفیف اطراف دهان، گاز گرفتن دست‌ها، بی خوابی، کاهش اشتها در نوزادان مشاهده می‌شود. هنگامی که این علائم شروع به ظاهر شدن می‌کنند، به ویژه والدین باید مراقب آنها باشند.

مادران هنگام دندان درآوردن نوزادشان چه کنند؟

اعمال فشار کم به لثه: لثه را می‌توان با یک پارچه تمیز و سرد ماساژ داد.

استفاده از دندان گیر: می‌توانید پس از مدتی نگهداری در یخچال، دندان‌گیرهای پلاستیکی و بدون رنگ را به کودک خود بدهید تا لثه‌های خود را خراش دهند. باید مراقب بود که دندان گیر در فریزر قرار نگیرد. در غیر این صورت، ممکن است به زبان، گونه یا لب کودک شما بچسبد.

تغذیه با غذاهای سرد: با دادن پوره میوه‌های سرد و آب به کودک مبتلا به بی اشتهایی، هم درد را تسکین می‌دهید و هم از هدر رفتن مواد مغذی و آب جلوگیری می‌کنید.

استفاده از داروها برای کاهش درد: شربت‌های حاوی پاراستامول یا ایبوپروفن ممکن است در کاهش درد مفید باشند. با این حال، بهتر است در هنگام دندان درآوردن از دارو زیاد استفاده نکنید. از آنجایی که می‌تواند تب ناشی از یک بیماری زمینه‌ای دیگر را کاهش دهد، ممکن است باعث شود شما و پزشکتان از آن بیماری آگاه نباشید.

هنگام پوسیدگی دندان‌های شیری چه کنیم؟

از آنجایی که بافت‌های پوسیده حاوی مقدار زیادی میکروارگانیسم هستند، وجود دندان‌های پوسیده در دهان کودک باعث می‌شود که محیطی برای عفونت مداوم باز شود. در مواردی که پوسیدگی درمان نمی‌شود، به دلیل پیشرفت آن مشکلاتی مانند درد و ناتوانی در غذا خوردن و بوی بد دهان در اطفال ایجاد می‌شود. در مواردی که پوسیدگی پیشرفت می‌کند، عفونت‌های جدی مانند آبسه دندان و تورم صورت ممکن است رخ دهد و سلامت عمومی کودک تحت تأثیر نامطلوب قرار گیرد.

از ترس کودکتان از دندانپزشک جلوگیری کنید

ترساندن اطفال با کشیدن دندان، تزریق، مراجعه به دندانپزشکی اطفال باعث ترس‌هایی می‌شود که بعداً غلبه بر آنها دشوار است. به همین دلیل از تجربیات منفی خود جلوی فرزندتان صحبت نکنید و هرگز فرزندتان را به این شکل نترسانید.

زمانی که تصمیم می‌گیرید فرزندتان را نزد دندانپزشکی اطفال ببرید، باید این اطلاعات را ۱ تا ۲ روز قبل به او بگویید. توصیه نمی‌شود بیشتر مثلاً 1 هفته قبل صحبت کنید، زیرا باعث می‌شود کودک شما زمان زیادی برای افزایش اضطراب خود داشته باشد. ایده آل خواهد بود اگر به سؤالات کودک خود در مورد آنچه که باید در دندانپزشکی باید انجام دهید تا حد ممکن پاسخ ساده و کلی بدهید.

انجام درمان‌های دندانپزشکی اطفال پس از جلب محبت و اعتماد بدون ایجاد اضطراب و ترس در کودک بسیار مهم است. به همین دلیل اولین برخورد کودک با پزشک از اهمیت بالایی برخوردار است.

در اولین برخورد، هدف این است که کودک پزشک و محیط را دوست داشته باشد. پزشک ما با معرفی خود، محیط و وسایل و ابزار مورد استفاده کودک، از ترس‌هایی که در ذهن او خواهد داشت جلوگیری می‌کند.

 سپس با زبانی که متناسب با سنش قابل درک باشد، به کودک گفته می‌شود که چرا به درمان دندانپزشکی نیاز دارد و چه کاری انجام دهد و حال و هوای بازی می‌دهد.

 سپس درمان دندانی که نیاز به درمان ساده در دهان کودک شما دارد آغاز می‌شود. با رفتن از درمان‌های ساده‌تر به درمان‌های دشوار، کودک به‌مرورزمان به این درمان‌ها عادت می‌کند. کودک؛ همان‌طور که می‌بینید درمان درد و ترسی ندارد و در حین انجام درمان دندان به او خوش می‌گذرد، ترس از دندانپزشک کاملاً از بین می‌رود.

مقالات دندانپزشکی اطفال