بیماریهای دهان

بیماریهای دهان

در این مقاله، در مورد بیماریهای دهان صحبت شده است. ابتدا بیماریهای دهان به عنوان یکی از مسائل سلامتی رایج و اهمیت آن در کیفیت زندگی افراد بیان شده است. سپس نمونه‌هایی از بیماریهای دهان مانند التهابات لثه، عفونت‌های دندانی و سرطان دهان و لب ذکر شده است.در این پاراگراف، در مورد بیماریهای دهان صحبت شده است. ابتدا بیماریهای دهان به عنوان یکی از مسائل سلامتی رایج و اهمیت آن در کیفیت زندگی افراد بیان شده است. سپس نمونه‌هایی از بیماریهای دهان مانند التهابات لثه، عفونت‌های دندانی و سرطان دهان و لب ذکر شده است.

سلامت دهان و دندان بخش مهمی از سلامت بدن ماست. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند منجر به بیماری لثه شود. هرچه زودتر عادات بهداشتی دهان و دندان مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و محدود کردن مصرف قند را بیاموزید، جلوگیری از مشکلات سلامتی در طولانی مدت آسان‌تر خواهد بود.

از کلینیک  دندانپزشکی اکسیر یک قرار ملاقات رزرو کنید تا ارزیابی کاملی از سلامت دندان و برنامه درمانی خود داشته باشید. با مراجعه به کلینیک ما از بیماری های دهان و دندان خداحافظی کنید و به لبخندی سالم که یک عمر ماندگار است سلام کنید.

علل بیماریهای دهان

دهان انسان انواع باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها را جذب می‌کند. برخی از این باکتری ها به دهان تعلق دارند و فلور طبیعی محیط دهان شما را تشکیل می‌دهند. معمولاً اگر مقدارآنها کم باشد بی ضرر هستند. رژیم غذایی سرشار از قند شرایطی را ایجاد می‌کنند که در آن باکتری‌های تولید کننده اسید می‌توانند رشد کنند. این اسیدها به مینای دندان آسیب می‌رسانند و باعث از بین رفتن دندان می‌شوند.

باکتری‌های نزدیک به خط لثه شما در یک ماتریکس چسبنده به نام پلاک رشد می‌کنند. اگر پلاک به طور منظم مسواک زده نشود و نخ دندان کشیده شود، با تجمع در انتهای دندان‌ها سفت می‌شود. این می‌تواند لثه‌های شما را متورم کند و باعث ایجاد وضعیتی به نام ژنژیویت شود. در عین حال، مشکلات دیگری مانند تحلیل لثه ممکن است پس از رشد بیش از حد باکتری‌ها ایجاد شود. مرحله پیشرفته‌تر بیماری لثه پریودنتیت نامیده می‌شود. عوامل زیادی در ایجاد بیماریهای دهان نقش دارند:

  1. سیگار کشیدن
  2. عدم عادت مسواک زدن
  3. مصرف مکرر غذاها و نوشیدنی‌های شیرین
  4. دیابت
  5. استفاده از داروهایی که میزان بزاق دهان شما را کاهش می‌دهند
  6. تغییرات هورمونی در زنان
  7. رفلاکس اسید یا سوزش سر دل

بیماریهای دهان چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

اکثر مشکلات دندانی و دهانی را پزشک می‌تواند در طول معاینه دندان تشخیص دهد. در طول معاینه موارد زیر به دقت بررسی می‌شود:

  1. دهان
  2. گلو
  3. زبان
  4. گونه‌ها
  5. چانه
  6. گردن

همچنین ممکن است در حالی که دندان‌های شما با استفاده از ابزارهای مختلف برای کمک به تشخیص معاینه می‌شوند، رادیوگرافی دندان برای معاینه دقیق گرفته شود.

اگر در طول معاینه ضایعات یا رشد غیرطبیعی در دهان خود دارید، ممکن است بیوپسی لثه انجام شود. در طول بیوپسی، یک قطعه کوچک از بافت از رشد یا ضایعه گرفته می‌شود. پس از آن نمونه برای بررسی زیر میکروسکوپ برای تحلیل سلول‌های سرطانی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

انواع بیماری‌های دهان

با رعایت بهداشت دهان و دندان می‌توان از اکثر بیماریهای دندان و دهان پیشگیری کرد. حداقل یک مشکل دندان و دهان را در طول زندگی خود تجربه خواهید کرد.

پوسیدگی دندان

پوسیدگی‌ها  به نواحی از دندان گفته می‌شود که آسیب دیده‌اند و گاهی اوقات ممکن است سوراخ‌هایی در آنها ایجاد شود. پوسیدگی دندان یک بیماری بسیار رایج است. این پوسیدگی ها زمانی رخ می‌دهند که باکتری‌ها، غذا و اسید دندان‌های شما را می‌پوشانند و پلاک تشکیل می‌دهند. اسید موجود در دندان شما شروع به خوردن عاج زیرین یا بافت همبند می‌کند. با گذشت زمان،پوسیدگی می‌تواند باعث آسیب دائمی شود.

بیماری لثه (ژنژیویت)

بیماری لثه که ژنژیویت نیز نامیده می‌شود، التهاب لثه است. این در نتیجه تجمع پلاک بر روی دندان‌های شما به دلیل عادت‌های بد مسواک زدن و نخ دندان کشیدن رخ می‌دهد. التهاب لثه می‌تواند باعث تورم و خونریزی لثه‌های شما شود. ژنژیویت درمان نشده می‌تواند باعث پریودنتیت شود که یک عفونت جدی‌تر است.

پریودنتیت

با پیشرفت پریودنتیت، عفونت می‌تواند به استخوان فک گسترش یابد. همچنین می‌تواند باعث واکنش التهابی در بدن شود.

دندان‌های ترک خورده یا شکسته

ضربه به ناحیه دهان می‌تواند باعث ترک خوردن و شکستگی دندان شود. از سوی دیگر، شرایطی مانند مصرف غذاهای بسیار سفت یا فشردن دندان‌ها در هنگام خواب نیز در ایجاد شکستگی و ترک نقش دارد.

دندان‌های حساس

اگر دندان‌های شما حساس هستند، ممکن است پس از مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های سرد یا گرم احساس درد یا ناراحتی کنید. این وضعیت گاهی اوقات به طور موقت پس از درمان یا پر کردن کانال ایجاد می‌شود. همچنین می‌تواند نتیجه موارد زیر باشد:

  1. بیماری لثه
  2. رکود لثه
  3. دندان شکسته
  4. پرکننده‌های فرسوده

برخی از افراد به دلیل داشتن مینای دندان نازک‌تری به طور طبیعی دندان‌های حساسی دارند. اکثر اوقات، دندان‌های حساس طبیعی را می‌توان با تغییر در رژیم روزانه بهداشت دهان و دندان درمان کرد.

748738574378574
بیماریهای دهان 14

بیماری‌ها و زخم‌های دهان

دهان عضوی بسیار حساس، مفید و مهم با عملکردهای مختلف است. تغذیه، خوردن، نوشیدن و چشیدن از طریق دهان انجام می‌شود. از طرف دیگر بیماریهای داخل دهانی موضوعی در حوزه نفوذ و صلاحیت سه شاخه پزشکی گوش، حلق و بینی و دندانپزشکان است.

 تومور دهان

توده‌ها در دهان در درجه اول نشان دهنده تومور هستند. توموری به نام “epulis” یکی از شایع‌ترین‌ها است، اما یک تومور خوش‌خیم است و به راحتی قابل درمان است. سرطان داخل دهانی به سرعت در حال پیشرفت است که به صورت توده‌های بزرگ و گاهی زخم‌های عمیق دیده می‌شود. تشخیص زودهنگام می‌تواند نجات دهنده باشد، به خصوص در این سرطان، که سیگار کشیدن زیاد یک تسهیل کننده است.

 خونریزی ساده باید اولین چیزی باشد که در برجستگی‌های سیاه رنگ تیره به ذهن خطور می‌کند، اما نباید فراموش کرد که یک تومور بدخیم به نام “ملانوم” نیز با ظاهری مشابه در دهان یافت می‌شود. همچنین لکه‌های قرمز و گاهی برجسته (اریتروپلازی) وجود دارد که کمتر شناخته شده است، به ندرت دیده می‌شود، اما 95 درصد آنها به سرطان دهان تبدیل می‌شوند. تشخیص زودهنگام زندگی را نجات می‌دهد.

برفک دهان

بسیاری از بیماری‌ها وجود دارند که به صورت لکه‌های سفید در دهان ظاهر می‌شوند و احتمال اختلاط آنها با یکدیگر بسیار زیاد است. اگرچه یک متخصص پوست خوب می‌تواند آنها را از تشخیص دهد. گاهی اوقات ممکن است لازم باشد که تشخیص میکروسکوپی با انجام بیوپسی تأیید شود. 

 در میان سفیدهای داخل دهان، معروف‌ترین بیماری قارچی به نام “برفک” است. آنها را می‌توان در کل دهان به صورت ذرات سفید، پنیری یا کشک مانند و چسبنده یافت و تمیز کرد البته با کمی مشکل. بیماری ناشی از قارچ‌های مخمر (کاندیدا)؛ در افراد با مقاومت کم، نوزادان، افراد مسن، کسانی که تحت درمان سرطان یا درمان‌های مشابه قرار می‌گیرند، شایع است.

امروزه، چون داروهای مؤثر بسیار خوبی وجود دارد. درمان خیلی مشکل ساز نیست. نوع دیگری از نشانه‌های سفید، لکه‌ها یا برجستگی‌هایی است که سفت و چسبیده به بافت‌های پایینی، حاشیه‌های شفاف و سفید دارند و با تمیز کردن پاک نمی‌شوند.

 لکوپلاکیا

این بیماری که «لکوپلاکیا» نام دارد، 15-10 درصد احتمال تبدیل شدن به سرطان دهان را دارد و سیگار کشیدن زیاد این احتمال را افزایش داده و روند پیشرفت را تسریع می‌کند.

به عنوان شایع‌ترین علل؛ آسیب دائمی به لثه‌ها ناشی از دندان مصنوعی نامناسب یا دندان‌های پراکنده در افراد با سلامت دهان و دندان ضعیف، جویدن تنباکو، خوردن و آشامیدن مداوم بسیار گرم را می‌توان نام برد.

تشخیص زودهنگام بیماریهای دهان

در بیماریهای دهان و دندان تشخیص زودهنگام و پیشگیری از بروز سرطان جلوگیری می‌کند. بیماری با لکه‌های سفید که کمتر شناخته شده و برعکس اغلب دیده می‌شود. این بیماری است که ما آن را “لیکن پلان” می‌نامیم. “لیکن پلان”؛ روی زبان، گونه‌ها، کام و لب‌ها، تصاویری سفید، مشبک و درخت مانند ایجاد می‌کند که گاهی ممکن است سوزش و گزگز اضافه شود. این بیماری؛ گاهی اوقات ممکن است به بیماری به نام «لکوپلاکیا» تبدیل شود که قبلاً به آن اشاره کردیم، سیگار و جراحات این بیماری را تسریع می‌کند.

برخی دیگر از بیماریهای پوستی ممکن است علائم داخل دهانی مشابهی داشته باشند و بیشتر ممکن است شما را دچار سر درگمی کنند. در مدت کوتاهی مانند چند روز رخ می‌دهد. سفیدهای گرد یا بیضی شکل و نرم نیز ممکن است از نشانه‌های  پوستی «سیفلیس» باشند و سیفلیس در این دوره بسیار مسری است، مخصوصاً با بوسیدن قابل انتقال است. پس از مدتی، اینها می‌توانند پوست ‌کنده شده و تبدیل به اسکار شوند.

زخم‌های دهان

آفت‌های دهان دردناک‌ترین علائمی هستند که باعث از بین رفتن بافت عمیق یا سطحی در دهان می‌شوند و همگی علائم بیماریهای جدی هستند.

و باید در نظر گرفته شود. زخم‌های عمیق در دهان به خصوص  نشان دهنده سرطان‌های داخل دهانی هستند. آنها معمولاً با علائم قرمز یا سفید ظاهر می‌شوند و به سرعت گسترش می‌یابند.

تشخیص زودهنگام و برداشتن با جراحی می‌تواند نتایج قطعی بدهد. بیماریهای میکروبی مانند سل، سیفلیس و برخی بیماری‌های قارچی خاص نیز می‌توانند باعث چنین زخم‌های عمیقی شوند، اما نه اغلب. علاوه بر این، بیماریهای خاصی وجود دارد که بسیار نادر هستند.

آفت دهان

واژه «آفت دهان» رایج‌ترین بیماری است. اطراف آن با یک زخم قرمز و زرد رنگ در وسط احاطه شده است، به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و در 8-10 روز از بین می‌رود.

 این بیماری دردناک زمانی که چندین بار و مکرر عود کند می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد. علاوه بر این، اغلب آفت‌های عود کننده نیز می‌تواند از علائم “بیماری بهجت” باشد. هنگامی که علائم داخل دهانی سیفلیس تبدیل به زخم می‌شود، می‌تواند ساییدگی‌هایی بسیار شبیه به آفت ایجاد کند و بسیار گمراه کننده است. آنها باعث سوختگی‌های ساده، تاول و سپس ساییدگی در دهان می‌شوند و بسیاری از بیماری‌ها را تقلید می‌کنند.

 بسته به برخی داروها، افراد حساس ممکن است واکنش‌های ناگهانی و شدید دردناکی مانند سوختگی را تجربه کنند. اگرچه اشکال شدید آنها گاهی اوقات می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد، اما معمولاً طی 15 تا 20 روز به خودی خود از بین می‌روند.

 پمفیگوس

به همین ترتیب، بیماری به نام «پمفیگوس» که با زخم‌های سوختگی شروع می‌شود و بدون اینکه تمایلی به بهبودی نشان دهد، به طور مداوم گسترش می‌یابد، مهم‌ترین عضو این گروه است. در عین حال، این بیماری که با زخم‌های مشابه روی پوست ادامه می‌یابد، به دلیل درد و آبریزش مداوم دهان، تغذیه و مایعات دریافتی بیمار را مختل می‌کند و می‌تواند خطرات بسیار جدی جانی را به همراه داشته باشد. در تمام این بیماریهای نگران‌کننده، تشخیص زودهنگام و درمان و تشخیص توسط متخصص پوست یا دندانپزشک ضروری است.

مقالات بیماری های دهان